Over Bart

Muzikant Bart Voet is sedert zijn afstuderen in 1994 in diverse projecten binnen de kunstensector actief.

Samen met Esmé Bos maakte hij naam met Duveltjeskermis. De laatste jaren legt Bart zich samen met Esmé vooral toe op hun eigen muzikale projecten zoals ELLA, LIED, Wals, Nachtegaal, wiegelied en concert magiq. Hij werkte mee aan muziektheaterproducties bij o.a. Laika en HET PALEIS, zong samen met Esmé bij het mambo-orkest El Tattoo del Tigre en deelde het podium met schrijver Bart Moeyaert in zijn Broere. Momenteel toeren Esmé en Bart met DIERenLIED, een ode aan het dier met zelfgeschreven en bestaande liedjes in verschillende talen voor kinderen vanaf 2,5 jaar. In het voorjaar van 2024 gaan ze in première met De omgekeerde berg van Tutti Fratelli en Liefde is van hout samen met Bruno Vanden Broecke.

UITGEBREIDE BIO

Bart Voet (24/03/1972) 

Hij volgde piano, gitaar, toneel en voordracht aan de muziekacademie in Deinze. Na zijn humaniora aan het Sint-Hendrikscollege in Deinze volgde hij de richting Kleinkunst aan HIDK-Studio Herman Teirlinck te Antwerpen (1990 - 1994) waar hij les kreeg van oa Wannes Van de Velde (gitaar), Jan Decleir (toneel) en Steve Dugardin (close harmony).

Na zijn studies speelde hij in Escalatie Ordinair (Het Toneelhuis), Venetië en Kasimir en Karoline (De Roovers), Ge moet niet persé ananas gegeten hebben om te weten dat dat ongelooflijk lekker is (MartHa!tentatief en Theater Antigone). 

Voet begeleidde de concerttournee Blazers zonder bläzers van Pieter Embrechts op toetsen.

Hij was lid van de Kakkewieten en speelde met hen in De liegende doos, Snözje (de Kakkewieten/Rataplan), Universal Irritant (HETPALEIS) en Mixico Impossible (HETPALEIS).

In HETPALEIS speelde hij mee in Marianne! Een koningsdrama (Peter Degraef), maakte hij deel uit van de 13-koppige bigband in Lodewijk, de koningspinguïn, was hij toetsenist in De blinde koning of de Mahabharata door de ogen van een blinde en speelde hij gitaar en vibraphonette in Azen. Samen met Benjamin Boutreur en Antoon Offeciers maakte en speelde hij de muziek voor Dodo klein en Wiejoow.

Bij het MartHa!tentatief was hij als muzikant  te zien en te horen bij De Zoölogie, Beau Geste en Klein Jowanneke gaat dood.

Samen met Steven Van Gool en Lieven De Maesschalck speelde hij live-muziek bij de Airshow van Theater Stap (hiermee speelden ze ook in Duitsland).

In 2010 toert hij met eigen songs in zijn eigen dialect (Oost-Vlaams) onder de vleugels van Rataplan met Voet, Wouters & Van Gool, samen met Tom Wouters (klarinetten, drums, vibrafoon, saxofoon) en Steven Van Gool (contrabas) en daarna toert hij ook nog solo met hetzelfde materiaal als elektro-akoestisch eenmansorkest VOET.

Bart Voet speelt een rist instrumenten in de objectenvoorstelling Ceci n’est pas un livre (Theater De Spiegel - compositie: Adrian Lenski). Doelpubliek: kinderen vanaf 1,5 jaar. De première ging door in september 2016 gevolgd door een uitgebreide speelreeks in Vlaanderen met o.a. voorstellingreeksen in Nederland (2Turvenhoog), Frankrijk, Polen (Warschau) en Tsjechië. De voorlopig laatste voorstelling vond plaats in Montréal (Canada) in december 2019.

Samen met zijn partner, zangeres Esmé Bos, toerde en zong Bart mee bij drie cd’s bij mambo-orkest El Tattoo del Tigre (2001-2009). Ze traden op met dit orkest op o.a. Rock Werchter, Pukkelpop, Lokerse Feesten, Leuven Marktrock, Lowlands.

Samen met Benjamin Boutreur vormden Esmé en Bart een aantal jaren het trio Tres Tigres Tristes -  hiermee brachten zij 2 cd's uit (eigen en geleende songs) - en deden een drietal cc-tournées in Vlaanderen (2002-2005). Met dit trio namen ze ook deel aan twee edities van Saint-Amour (Behoud de Begeerte) (2 tournées in Vlaanderen langs de grote schouwburgen).

Esmé zong bij Café Geluk (afscheidsprogramma van Bart Moeyaert als stadsdichter van Antwerpen) en de viering van de 80ste verjaardag van Harry Mulisch. Bart zorgde samen met gitarist Bruno De Groote mee voor de muziek.

Samen met Gwen Cresens, Sam Vloemans, Ben Faes, Bruno De Groote en Frederik Van den Berghe speelden zij de opening van de Frankfurter Buchmesse (DL) 2016 op uitnodiging van toenmalig intendant Bart Moeyaert.

Esmé en Bart maakten en speelden Wie had dit ooit gedacht?, een muzikale vertelling voor kinderen (illustraties: Carll Cneut) en Water, muzikale waterverhalen voor kinderen (6+).

In 2018 begeleidden zij muzikaal Bart Moeyaert bij zijn Broere (Kunstenfestival Watou). Tevens waren zij muzikale gasten bij Zin in Zomer 2018 met auteur Kris Van Steenberge (Woesten) en interviewer Cara Van der Auwera (Klara).

In seizoen 2018-2019 toerden Esmé en Bart samen met schrijver Bart Moeyaert, winnaar van de Astrid Lindgren Memorial Award 2019, met Broere, een literaire voorstelling over de 7 broers Moeyaert. De première vond plaats in C-mine Genk, er volgde een uitgebreide tournée langs de Vlaamse schouwburgen, de dernière vond plaats op het literaire festival Passa Porta (Beursschouwburg Brussel).

In 2019 waren Esmé en Bart vaste muzikale gasten met hun eigen repertoire bij Stukken van Schrijvers, een literaire talkshow in het Letterenhuis te Antwerpen met gastvrouw Cathérine Vandoorne en literaire kleppers als Tom Lanoye, Anne Provoost, Peter van den Eede, Laura de Coninck, Annelies Moons, Jurgen Delnaet, Jet Steinz, Carine Lampens, Vitalski, Maud Vanhauwaert, Hannah Roels, Jeroen Kuypers, Bernaerd Dewulf, Annelies Beck, Ingrid Weverbergh, Sigrid Bousset, Ellen van Pelt, Ludwig Lemaire, Dahlia Pessemiers-Benamar, Yves Petry, Gerda Dendooven, Geert Buelens, Kristien Bonneure en Els Moors.

In de zomer van 2019 was Bart  live-muzikant (piano, banjo, drums en percussie) bij  de openluchtvoorstelling Bravo meneer Bruegel van Laika.

De laatste jaren houden Esmé en Bart zich, samen met zielsverwante muzikanten, vooral bezig met hun eigen muzikale projecten.

Tu y yo (2011-2012) was een duo-concert waarmee ze toerden met eigen en geleende songs.

Duveltjeskermis (samen met Jasper Van Hulten, Gulli Gudmundsson en Sam Vloemans), een programma met liedjes uit de jaren ’30 en ’40, oorspronkelijk bedoeld voor senioren, maar uiteindelijk door een heel breed publiek fel gesmaakt (herneming in seizoen 2011-2012 en 2012-2013) (hiermee toerden zij reeds in 2000 en 2002 (Vlaamse culturele centra), toen nog met drummer Louis Debij (Boudewijn De Groot, The Beau Hunks) . In Studio Toots van Radio 1 werd in 2001 een live-cd (met publiek) opgenomen en uitgebracht (Lcmusic). Duveltjeskermis was indertijd ook genomineerd voor de Zamu-awards.

Samen met acceordeonist/bandeonist Gwen Cresens (Orquesta Tanguedia) brachten ze Wals  (2012-2014), een concert met liedjes in driekwartsmaat. Promosingles voor Wals: Ha llovido/het heeft geregend (gebruikt in de Nederlandse versie van de film Smoorverliefd (CAVIAR/regie: Hilde van Mieghem)) en Perfect. Beide singles waren in samenwerking met producer Wim De Wilde.

Op uitnodiging van Stijn Van Opstal (Toneelhuis) maakten ze RIVERMAN, about things today & fallen leaves (mei 2014), een collectie songs die ze brachten samen met topmuzikanten Sam Vloemans, Gwen Cresens, Bruno De Groote, Ben Faes en Tom Wouters en special guests Eefje De Visser, Jeroen Perceval (kRAMER) en Tutti Fratelli in de Bourlaschouwburg te Antwerpen.

In seizoen 2014-2015 gaan ze in première met Nachtegaal. Daarin brachten ze samen met Sam Vloemans (trompet, percussie), Ben Faes (contrabas) en Frederik Van den Berghe (drums) eigen songs in het Nederlands en Engels en gaan ze, gecoacht door Mich Walschaerts (Kommilfoo), op zoek naar waar het ook bij de nachtegaal om gaat: niet om zijn veren en zijn pracht, maar om het zingen van zijn lied. In het najaar 2015 volgt de cd-release van ESMÉ BOS met daaraan aansluitend opnieuw een concertreeks van Nachtegaal met extra gitarist Bruno De Groote.

In opdracht van Iedereen leest namen Esmé en Bart Voet in het najaar van 2015 een cd op met wiegeliedjes in vreemde talen: De mooiste wiegeliedjes van hier en elders. De release volgde in april 2016. Met een groot aantal van deze slaapliedjes maken ze wiegelied, een live-slaapliedjesconcert voor kinderen vanaf 2,5 jaar. De première vond plaats in C-mine Genk in februari 2017 met daaraan gekoppeld een reeks van 100 concerten voor scholen en families (voorjaar 2017). Een tweede speelreeks volgde in seizoen 2017-2018, een derde in seizoen 2018-2019. Er was tevens een felgesmaakte passage in 2019 op 2Turvenhoog, een festival voor de allerkleinsten, in Almere en Haarlem (NL).

In het najaar van 2018 was er de release van de Nederlandstalige CD LIED gevolgd door een release-toernée (met op contrabas afwisselend Ben Faes en Anneleen Boehme).

Samen met hun vaste compagnon de route, Geert De Wit, maakten Esmé en Bart een opvolger van wiegelied, concert magiq. De première vond plaats op 13/10/2019 in cc Muze in Heusden-Zolder met aansluitend een toernée langsheen de Vlaamse CC’s en een passage in het stadsfestival De Betovering in Den Haag (NL). Wegens de uitbraak van COVID-19 en de daaruitvolgende corona-maatregelen is de toernée vroegtijdig stopgezet.

In het voorjaar van 2020 maakten Esmé en Bart in opdracht van Iedereen leest / Boekstart opnames voor het nieuwe liedboek Daar zat een aapje op een stokje en andere dierenliedjes van hier en elders met illustraties van Fleur Van Der Weel. Acht dierenliedjes in verschillende talen met verschillende zangers (Esmé Bos, Elina Duni, Melike Tarhan, Hassan Boufous en Ahmad Esmaielie) en gastmuzikanten (Bjorn Eriksson, Thomas De Prins, Stefan Wellens, Firas Al Alwani en Ben Faes). Dit boek werd uitgegeven in september 2020 bij Standaard Uitgeverij.

Eveneens bij Standaard Uitgeverij werd in oktober 2020 het liedboek concert magiq uitgegeven met de 11 zelfgeschreven liedjes uit het gelijknamige theaterconcert en met illustraties van Martijn van der Linden.

Begin september 2020 speelden Bos en Voet op uitnodiging van de Roma 2 intieme duo-concerten met een greep uit hun veelzijdig repertoire (locatie: AMOR (Borgerhout).

Eind september 2020 werd een tweede speelreeks van concert magiq aangevat (aangepast aan de toenmalige coronamaatregelen), Eind oktober moest ook deze toernée vroegtijdig worden stopgezet wegens nieuwe coronamaatregelen.

In de zomer van 2021 gingen ze in première op MoMeNT met ELLA, hun ode aan Fitzgerald, samen met Anneleen Boehme (contrabas en zang), Geert Hendrickx (gitaar), Rob Banken (altsax, klarinet, basklarinet en dwarsfluit) en Simon Raman (drums).

Tevens speelden Esmé en Bart een derde seizoen met concert magiq.

In het najaar van 2022 was er de herneming van ELLA en de première (CC MUZE, Heusden-Zolder) van DIERenLIED, een ode aan het dier, met zelfgeschreven en bestaande liedjes in verschillende talen voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

In seizoen 2023-2024 toeren Esmé en Bart opnieuw met DIERenLIED en gaan ze in première met De omgekeerde berg van Tutti Fratelli en Liefde is van hout samen met Bruno Vanden Broecke.